How to build a Tesla Coil #1

Finally I’ve built a Tesla Coil, and I’m happy it worked from the first attempt. Now it would be nice to do some more tweaking on it, so it would perform better. It’s easy to build, nevertheless I’ve included a short construction guide below.

The Secondary

– PVC water pipe, diameter = 5cm , length = 30cm
img_2148
– Using 0.2CuEm wire, I’ve wired ~1000turns manually!
img_2149
– Using a hairdryer, I’ve melted wax all over the secondary, for insulation:
img_2151
If possible, try using epoxy instead of wax. These secondaries can get hot at higher powers, so wax would melt and flow away.

The Primary

– PVC pipe, diameter = 11cm
– 9 turns with 4mm Cu wire
img_2153
Using my glue gun I’ve attached everything together:
img_2155

The capacitor bank

Here are 8 ceramic capacitors of 6KV/10nF each, connected both in series (pairs for 12KV) and parallel for increase capacitance. The capacitor bank’s parameters are 12KV 20nF.
img_2160

The Power source

My previous 555 driven Flyback circuit was used, that provides ~10KV half rectified current.
img_2156

The spark gap

This is just a very simple spark gap, made of some thick Copper wire.

Tesla Coil first tests

I’ve powered everything from batteries, and I must say it worked good. The capacitors charged and discharged very quickly, and the spark gap sounded like a machine gun.
img_2158 img_2161 img_2166

Any ideas for improving this are welcome, as this is my very first construction of this kind.

This article has 18 Comments

  1. 1.Incearca sa bobinezi bobina albastra dintr-o sarma mai groasa asezata in planuri diferite,sa nu ai doua spire in acelasi plan,nici vertical,nici orizontal. Un plan iti asigura tensiune mai mare,celalalt plan,frecventa mare…cred ca ideala este bobina cu forma de calota (gen antena parabolica)
    2.Trafo tv are scoate tensiune mare ,nu si putere. Daca-l schimbi cu unul sau doi ,de care se folosesc la reclamele luminoase,ar trebui sa maresti valoarea condensatorului de inalta. Eclatorul (spark gap),cred ca isi indeplineste functia optim,daca este situat intre condensatorul de inalta tensiune si bobina primara. Daca este montat ca eclator cu functie dubla (spark&safety gap),trebuie montat intre el si transformator un balast de lampa fluorescenta,pentru a nu forta transformatorul (bine-ar fi sa-l conectezi pe legatura de masa a transformatorului)
    (poate gasesti o solutie -utilizand comutatia in sursa-sa elimini eclatorul… eu ma stradui sa bobinez un tub de 75 sa-mi fac un generator de putere mare ,pe care sa montez un al 2-lea secundar acordat cu condensatori pt a obtine frecventa rezonanta standard -50hz ,sa-mi incalzesc locuinta….(vezi -Tariel Kapanadze)

  2. Tariel Kapanadze? Care ar fi principiul de functionare al unui astfel de aparat?

    Sunt sceptic pentru ca de-a lungul timpului au fost multi sarlatani 🙁 .

  3. Salut:)Am si eu o problema in legatura cu tesla…am pus tottul cap la cap si knd sa pornesc nu mi se descarca in aer. Am folosit un traf cu ZVS si condensator de 100nF (homemade). Am facut bobina principala variabila si tot am incercat dar am obtinut niste scanteiute atunci knd apropiam de un patent,etc…
    Apoi am zis sa incerc cu alt condensator pe care il aveam la indemana de 1.5 nf si am reusit sa scot o descarcare ceva mai marisoara de vreo 4 cm dar tot asa cand aduceam ceva in preajma ei ……Vreo propunere in legatura cu condensatorul?????? MS

  4. frumos ai lucrat! imi place cum arata traful tau tesla si condensatorii HV.

    1.la ZVS ar trebui sa pui condensatorii cat mai aproape de mosfeti (in locul firelor lungi).

    2.cand pornesti aparatul, cam ce descarcari obtii in eclatorul HV? ar trebui sa fie intense si foarte zgomotoase.

    3.ai incercat toate prizele din primarul variabil?

    4.scanteia mica poate insemna ori o putere prea mica introdusa in traful tesla, ori un randament mic din cauza lipsei unui acord pt rezonanta. Incearca: sa reduci capacitatea condensatorului HV, sa pui un Topload mai mare (poate o cutie imbracata in staniol), sa verifici ZVS-ul separat sa vezi ce descarcare iti da, eventual pune cateva poze cu ZVS-ul separat.

    5. ce sursa de alimentare folosesti pt ZVS? ti-ar trebui vreo 30-50V @ 10A.

  5. Scanteia pe care o vezi in poza e de la condensatorul de 1.5 nF…cand i am pus pe cei de 100Nf obitneam numa niste scanteiute de 2 cm…si voteza de descarcare era mult prea mica fata de cea de la ala de 1,5..si de aici ma gandeam k nu intra in rezonanta..am incercat ca ecaltorul sa aiba mai multe spatii (am incercat cu 4) da tot degeaba…o sa pun o poza cu traful in actiune:)

  6. o sa incerc sa aduc condensatorul undeva in jur de 25 de nf sa vad didferentele..ms pt sfaturi

  7. Am incercat astazi sa reduc condensatorul …si am incercat cu 25 de nF dar nimik tot doar niste scantei amarate 🙁 :(….Apoi am incercat cu 6.5 nF si tot niste scantei insa ceva mai lungi…am micosrat nr de spire din principal (7 ) si au inceput sa fie ceva mai puternice descarcarile ,dar tot asa knd aduceam un corp in jurul bobinei.AM incercat cu becul deasupra torului si numai asa erau vizibile scanteile fara sa intervin eu cu un corp :(:(…
    Cat despre traf il alimente cu 24 10 A..Acum o sa mai incerc sa scap de firele alea lungi ale condensatorului din ZVS..Si cred k o sa schimb bobina principala..sa o fac sub form de arc ..Sa vad dak se simte vreo diferenta…
    Stii cumva cum se calculeaza capacitatea necesara a condensatorului astfel incat sa intre in rezonanta???

  8. Am incercat si eu niscaiva trafuri tv, au limita de curent, plus ca risti arc electric intre pinii care vin pe placa daca maresti puterea. Solutia a fost un traf bobinat de mine-cam 800spire 0.25, pe un miez de traf tv, carcasa fiind facuta din 2 role de cositor, taiate capetele la fiecare si unite, apoi lipite cu banda. Fiecare strat a fost izolat cu folie celofan iar pe margini am lasat 5mm spatiu, umplut cu banda neagra ordinara, 2 straturi aprox., pentru sarma de 0.25.

  9. salut am incercat sa fac si eu ZVS ul dar nu am tranzistori irfp250 , as putea folosi irfp240 ? sasu daca nu ceva inlocuitor

Leave a Reply